Veřejná sbírka na opravu kostela v osadě Zwetbau (Svatobor)

V osadě Zwetbau (Svatobor), která je od 1. ledna 2016 součástí obce Doupovské Hradiště (předtím byla součástí vojenského újezdu Hradiště (Doupov)), se nachází značně zdevastovaná ruina kostela Nanebevzetí Panny Marie. Chrám byl vybudován z prostředků hraběte Františka Josefa Černína podle projektu Františka Maxmiliána Kaňky v letech 1731 – 1736 na místě starší svatyně. Postupně byl vybaven bohatým mobiliářem.

Špatné časy pro kostel – a vlastně nejen pro něj – nastaly po nuceném vysídlení dosavadních německy mluvících obyvatel (pro ně to ostatně byly špatné časy také) a ještě horší po únoru roku 1953. kdy byla osada začleněna do nově zřízeného vojenského újezdu Hradiště. Kostel se stal majetkem armády, přestal sloužit svému účelu a jeho vybavení bylo rozvezeno do jiných kostelů. V únoru 1964 byl kostel sice zapsán do seznamu kulturních památek, avšak armáda jej nadále využívala ne zcela důstojně – jako skladiště řepky. Poté, co byl v roce 1966 kostel poničen (zřejmě úmyslně založeným) požárem (podle VLS prý v důsledku samovznícení semen řepky), péče o něj ustala zcela. Postupně se mj. propadla klenba presbytáře a část zdiva jeho závěru se zřítila. V nezastřešenou zříceninu se změnila rovněž barokní fara, která byla vybudována jako součást barokního kostelního areálu.

Teprve v roce 2003 začala armáda pracovat na aspoň základním zabezpečení dosud naprosto neudržované ruiny. Zřícený závěr presbytáře byl dozděn a kostel provizorně zastřešen.

Počátkem roku 2016 se pak armáda kostela „elegantně“ zbavila tím, že byl spolu s přilehlou osadou Zwetbau (Svatobor) z vojenského újezdu vyčleněn a převeden do majetku nově zřízené obce Doupovské Hradiště.

Kostel se nadále nachází ve značně nedobrém stavu – nutnou obnovu potřebuje zejména triumfální oblouk a přilehlý úsek klenby lodi. Cena základní opravy se odhaduje na 4.5 miliónu korun, úplná obnova by měla vyjít 40 miliónů korun.

Stav kostela nebyl lhostejný některým místním patriotům, z nichž asi nejvýraznější osobností je Jaroslav Vyčichlo, zakladatel (a nejspíš nadále většinový autor) webu http://pamatkyaprirodakarlovarska.cz a v poslední době též předseda Spolku pro dokumentaci a obnovu památek Karlovarska

Z iniciativy uvedeného spolku byla 1. listopadu 2017 vyhlášena veřejná sbírka na obnovu onoho kostela. Peněžní prostředka je možno vkládat do kasičky na obecním úřadu v Lučinách (obecní úřad pro obec Doupovské Hradiště), případně posílat na transparentní účet 2501304829/2010 . V době psaní tohoto článku na něm bylo celkem 64 945,00 Kč, tj. pořád ještě je na co vybírat – a zdá se, že ještě dlouho bude – snad ten kostel do té doby nespadne. (Ale zázraky se někdy dějí – vzpomeňme na Neratov. Pozoruhodné je to, že i tamní kostel je zasvěcen Nanebevzetí Panny Marie)

Více informací o sbírce na webu spolku je zde: http://dokumentacepamatek.cz/verejna-sbirka-na-opravu-kostela-ve-svatoboru/

Případně lze informaci o sbírce najít výše uvedeném webu věnovaném Karlovarsku: http://www.pamatkyaprirodakarlovarska.cz/aktuality/verejna-sbirka-na-opravu-kostela-nanebevzeti-panny-marie-s-farou-a-hrbitovem-ve-svatoboru

Více informací o kostele je zde: http://www.pamatkyaprirodakarlovarska.cz/svatobor-kostel-nanebevzeti-panny-marie

Menší fotoalbum Milana Sýkory je zde: http://milansykora.net/2009/svatobor.html

Příspěvek byl publikován v rubrice Kultura, Náboženství, Oznámení se štítky , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Zde je možno zanechat komentář k příspěvku

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.